top of page
  • dimanailieva

ЕКСПЕРТЪТ ГОВОРИ


През последните години офис пространствата придобиха значение далеч отвъд това да бъдат работно място. Как иновативните офис пространства влияят върху едни от най-търсените служители, така наречените „джензъри“ (от GenZ)?


Ц.Н. GenZ е новото поколение, което навлиза на пазара на труда и именно те понастоящем са едни от най-желаните служители . Поколението е от края на 20-ти век до края на първото десетилетие на 21-век (1997-2008 г.) и е първото, което е израснало изцяло с технологиите и е свикнало на гъвкавост и свобода. Скоро джензърите ще бъдат повече от 1/3 от трудоспособното население у нас ( или ок. 570 хил. според данни на НСИ). Тези служители имат различни очаквания от своите предшественици, включително и по отношение на работната среда.

За тях е важна гъвкавостта, не са склонни да усядат на определено бюро, следят глобалните трендове и искат да се чувстват еднакво комфортно в офис в София, Лондон или Ню Йорк

Трансформираните пост-пандемични офиси предоставят редица предимства в тази посока:

  • По-голяма гъвкавост и свобода за служителите с разнообразни работни кътове и зони

  • По-добро съответствие с начина на живот на служителите с концептуални пространства, които наподобяват дом или природни кътове

  • Дават възможност за избори – от това къде да си включиш лаптопа, до това какво кафе да избереш по свой вкус, като по този начин стимулират но-висока продуктивност и креативност


А влияят ли офис пространствата на продуктивността на GenZ?


Г.П. Оказва се, че могат и то сериозно! Има няколко начина за това:

Повишена концентрация и фокус: Гъвкавите пространства създават условия, които насърчават концентрацията и фокуса. С разнообразните зони за работа, GenZ може да избира място, което е най-подходящо за тяхната текуща задача, било то тиха стая за концентрация или открита зона за колаборация.


По-добра комуникация и сътрудничество: Гъвкавите пространства насърчават комуникацията и сътрудничеството между колегите, като им предоставят възможности да работят заедно в различни тематични зони. Например, служителите имат конкретна креативна задача или проект и могат да отидат в предразполагаща зона. GenZ обръща силно внимание на естетиката на работното си пространство и смята, че тя играе ключова роля за настроението и продуктивността им.


По-ниски нива на стрес: Гъвкавите офис пространства помогат за намаляването на стреса на служителите, като им предоставят повече контрол върху тяхната работна среда. Например, служителите могат да работят от уюта на дома, ако се чувстват по-продуктивни, или могат да работят в офиса, ако се нуждаят от повече взаимодействие.


Персонализацията при това поколение е ключова.

За финал ето няколко съвета за това как компаниите да стимулират екипите си (от поколението Z и не само) да дават най-доброто от себе си:


Направете психографски профайлинг на служителите си: Особено работещ инструмент е психографското профилиране. То типизира хората на 4 групи според това дали предпочитат да работят индивидуално или в отбор, дали се влияят от мнението на групата или са балансьори в ситуация на конфликт. Всяка група има специфични характеристики, които влияят пряко върху работата.

Това дава на работодателите ясна индикация за това как да организира работата в екипа/съответно в офиса си и да създаде у служителите чувство на пълна удовлетвореност и максимална продуктивност.


Създайте култура на доверие, за която офисът помага: Съвременните офис пространства изискват доверие между служителите и мениджърите. Големи, светли, открити и с много зони за разговори и почивка, те създават обстановка, в която служителите се чувстват комфортно и не се притесняват да изразяват своите предпочитания. Съответно и дават най-доброто от себе си!



86 views0 comments
bottom of page