top of page
  • dimanailieva

"Митове и легенди при работата с HR агенции :)"

Мит 1: Всичко става с връзки.


След 23 г. управление на частна HR компания мога да кажа, че на пръстите на ръцете се броят случаите, когато сме намерили работа на роднини и близки приятели.


Мит 2: Не отговарям напълно на условията, да кандидатствам ли?


„В профила, който ми изпратихте, пише “5 г. опит”, а аз имам 3 г.„

Разбира се, че трябва да кандидатствате. При тоталния недостиг на персонал работодателите са склонни да направят компромис, ако открият правилния личностен профил.


Мит 3: Ако си платя на HR агенция, ще ми обърнат по-голямо внимание.


И в България, и в целия ЕС е забранено търсещите работа да заплащат услугата. Изключение може да бъде да платите за кариерно консултиране.


Мит 4: Ако се свържа с шефа на HR агенцията, ще имам по-големи шансове.


По-добре е да се се свържете с консултанта, който работи по конкретната позиция. Мениджърът на агенцията, особено ако е по-голяма, е доста ангажиран, и има шанс да има обратен на търсения от вас ефект.


Мит 5: Ако залея агенцията с препоръки и дипломи, ще получа повече предложения.


Обикновено агенциите изискват само CV. Вътрешнозаводският хумор казва, че човек, който бърза да предостави диплома за владеене на чужд език, не го владее добре. Ако са необходими други документи, от агенцията ще Ви информират.


Мит 6: Ако определена HR агенция ми съдейства за получаване висока мениджърска позиция, след назначение трябва да работя с тях.


През годините сме назначили стотици хора на високи позиции. Част от тях са продължили да работят с нас, други не. Смятам изискването на подобен ангажимент за неморално и нечестно, макар че има колеги, които го очакват, официално или неофициално.


Други препоръки и коментари


- Не получавам редовна обратна връзка.

За съжаление това продължава да е проблем на целия бизнес и е необходимо да се въведе като стандарт в бизнеса да се дава обратна връзка. Важно е и кандидата да бъде активен.


- Аз съм над 55 г. или под 18 г. и търся стаж, работа, но срещам затруднения.

За съжаление традиционните агенции не винаги могат да са полезни на нишови групи на пазара на труда с огромен потенциал. Тук е много важна ролята на консултанта и подхода. Възрастта е просто една цифра.


Зачестиха случаите, когато кандидат достига до оферта за работа, и се отказва без сериозно основание и при положение, че очакванията са посрещнати. Също и случаите на неявяване на интервю, при поет ангажимент или на грубо отношение към консултантите.


Моля бъдете честни и коректни със своите консултанти от агенциите, защото това увеличава шансовете Ви за успешна следваща кариерна стъпка. Ако нямате интерес към съответната позиция, спрете участие в конкурса след първо интервю или информирайте, че няма да се явите на среща. Превърнете HR консултанта в свой дългосрочен приятел и партньор. Пазарът на труда се променя динамично. През последните години той е изцяло доминиран от кандидатите и те са в силна позиция, но аз съм виждал и пазар с 16% и дори 20% безработица, на който 140 човека се борят за една позиция. HR агенцията съществува, за Ви бъде полезна.


Как ще се отрази на HR агенциите AI и дигитализацията и защо да ползваме агенции?

Преди 10+ г, когато Линкдин навлезе със страшна сила, не даваха много време на HR агенциите и HR консултантите. Днес, след 10 г. търсенето на агенции и консултанти е по-голямо отвсякога. И той няма да изчезне никога, тъй като чат-бот, AI вършат работа за стандартни позиции и масов подбор. Но когато трябва да се прояви креативност, да се изпрати учител по музика за търговска позиция, и преподавател по йога зa HR мениджър, да се убеди работодателя да наеме по-възрастен кандидат за счетоводител, или много млад такъв за мениджърска позиции, тук ролята на човека е незаменима.


Така, както ползвате консултант за недвижими имоти, а по-рядко търсите такива директно, както ползвате кредитен консултант, а не отивате директно в банката, ролята на HR агенцията, познаваща търсещия и предлагащия работа и пазара, е незаменима.

Не забравяйте, че много скоро ще дойде време, когато всякакви продукти и услуги, които се извършват от човек, а не робот/чат бот, AI, или са аналогови, ще бъдат високоплатени и много търсени.


Георги Първанов, Managing Director CTeam


115 views0 comments

Comments


bottom of page