top of page
  • dimanailieva

Георги Първанов: Имаме шанс между 50 и 100 000 украинци трайно да останат тук


Това не решава нито демографския, нито кадровия проблем, уточнява HR специалистът.

Над 16 хиляди от общо влезлите в България 125 000 украинци са поискали статут, който е един от начините за бързото им легално устройване на пазара на труда. Това съобщи пред БНР специалистът по човешки ресурси Георги Първанов от Българската асоциация за управление на хора и Българската конфедерация по заетостта. Той уточни, че към момента около 60 000 от преминалите през страната ни са останали тук.

Имаме шанс между 50 и 100 000 трайно да останат в България, което при декларирана спешна нужда от 200 000 работни места от частните посредници, от работодателските организации – те биха могли да решат от една четвърт до половината от нуждата“, коментира Първанов в предаването „Преди всички“. По думите му това не решава нито демографския, нито кадровия проблем на пазара на труда, така че остава въпросът за активното привличане на българи от чужбина и на чужденци, които биха искали да се устроят в България.

Според Георги Първанов закъсняваме с регулирането на статут с възможност за заетост по трудов договор в рамките на поне 3 години за всички украински бежанци, което би отворило за тях пазара на труда. Това е спешен въпрос, подчерта той.

„В момента могат да работят сезонно до три месеца, което е някаква първа стъпка, но крайно недостатъчна.“

„Много от тях очакват да се върнат, но аз лично мисля, че много голям процент няма да има къде да се върнат – нито като месторабота, нито като частен бизнес и по-скоро ще търсят трайна реализация. Огромният процент ще опитат да се устроят в Полша и Западна Европа, но нека да видим с какво ние можем да привлечем тази част от тях, която намира България за привлекателно място.“

Много добри са в областта на вериги магазини и обслужващ персонал, ресторанти и хотели, което е много голяма болка и нужда предвид идващия сезон“, допълни Първанов.

Георги Първанов смята, че украинските работници ще получават идентично заплащане и допълнителни придобивки с тези на българските.

„Не мисля, че работодателите търсят спестяване на пари. Те имат спешна нужда от хората.“

Ръстът на горивата и цените „изяде“ планирани увеличения на заплати или добавяне на допълнителни придобивки, но няма индикации за съкращения от по-голям мащаб, заяви още Георги Първанов относно ситуацията на българския трудов пазар.


„Всички хора, които бяха освободени в кризата, намериха старата си или нова реализация, преквалифицираха се в други области. В момента имаме много голяма диспропорция в това, което търси пазарът на труда и предлагането.“

Безработицата е под 5%, а в големите градове е практически нулева. В пъти обаче се е вдигнал броят на хората, които нито работят, нито учат, което не е само български феномен, уточни той.


Цялото интервю можете да чуете тук: https://bnr.bg/horizont/post/101623997/

6 views0 comments
bottom of page